25 Mayıs 2015 Pazartesi

Diyet Sütlaç

sütlaç sevmeyen var mı, varsa el kaldırsın nedenini açıklasın☺️
fırın sütlaç favorim ama normaline de hayır demem(kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği olarak tüketebilirim anlamında) 
bugünlerde yine sağlıklı olsa ama nasıl olsa derken evdeki malzemelerden göz kararı yaptım, enfes oldu bana göre.
size de göz kararı tarif vericem ama asıl iş size kalmış, suluysa katılaştırmak, katıysa sulandırmak lazım...

Malzemeler;

•1 Avuç Kırık Pirinç
•2 Bardak Light Süt
•1 Tatlı Kaşığı Pirinç Unu
•1 Tatlı Kaşığı Nişasta
•1 Çorba Kaşığı Bal
•3-4 Çilek
•1/2 Muz

Yapılışı;

Önceden söylediğim gibi tamamen göz kararı yaptığımdan bu ölçüler tahmini, kıvamını siz ayarlayın.
•Pirinç bir sos tenceresinde üzerine su gelecek şekilde haşlanır
•Başka bir tencerede kaynatmaya başladığımız süte haşlanan pirinç, pirinç unu, nişasta ve son olarak bal eklenir
•Kıvamı ne çok sulu nede çok katı olunca(soğudunda da katılaşacak) kaplara alınır 
•Kaplara dağıtılan sütlaçların içine eşit miktarda çilek ve muz doğranır
•Yerken üzerine tarçın tavsiye edilir

22 Mayıs 2015 Cuma

Portakal En Çok Çikolataya mı Yakışır

bence sorunun cevabı evet!!! Bayılıyorum portakal ve kakaonun birleşimine.
bugünlerde yazlıkta kısa bir tatil yapıyor olmamız hayatımda hiç birşeyi değiştirmedi ben kahve yanında yiyelim diye bir koşu kek yapıverdim. 
hem sabah Midilli'ye geçiceğimize göre planları yaparken zihnim açılır değil mi tatlı yersem☺️☺️

Malzemeler;

•3 Küçük Yumurta
•1 Bardak Şeker
•1 Bardak Süt
•2 Bardak Un
•1 Bardak Sıvı Yağ(Zeytinyağı kullandım)
•1/2 Bardak Kakao(50gr kullandım)
•1 Paket Kabartma Tozu
•1 Portakal'ın Rendelenmiş Kabuğu
•1/2 Portakal'ın Suyu
•1 Çay Bardağı Soğuk Süt(En son kullanılacak)

Yapılışı;

•Fırın 175 derecede ısıtılmaya başlanır
•Önce Yumurtalar tek tek çırpılır
•Şeker eklenir ve iyice çırpılır
•Yağ eklenir, çırpılır
•Süt eklenir, çırpılır
•Portakal Suyu eklenir, çırpılır
•Kabartma Tozu eklenir ve artık spatula ile karıştırmaya başlanır
•Un eklenir iyice yedirilir
•Kakao eklenir ve iyice karıştırılır
•Karışım çok katı yada sıvı olmamalı!!!
•Portakal kabuğu da rendelenir ve kaba boşaltırılır
•İlk 20dk fırın kesinlikle açılmamalı 40dk sonra mutlaka kürdan testi yapılmalı
•Fırından çıkarttıktan sonra üzerine tahta şişlerle delik açın ve soğuk sütten dökün
Ne çok yumuşak nede normal kek kıvamında olacak...

Afiyet olsun...

Hindistan Cevizi Sevenler

tatlı yemeden 1 gün bile geçiremeyen ana tatilde bol bol kilo alan da ben, buna bir dur demek lazım tabii.
eve döndüğümün sabahı hemen diyete başlayınca diyet tatlıların peşinden koşmakta şart oldu tabii.
ben evde ne var diye bakarken eski kurabiye tecrübelerimi de birleştirip aşağıdaki kurabiyeyi yaptım ve afiyetle yedim...

malzemelerimi  göz kararı ekledim ama aşağı yukarı yazıyorum, çok sıvı olursa azıcık nişasta ekleyin yeter.

Malzemeler;

Çay bardağı büyük olanlardan hani ajda olan var ya ondan

  • 1 Yumurta Akı
  • 1 Çay Bardağından 1 Parmak az Hindistan Cevizi
  • 1 Çay Bardağından 1 Parmak Az Kırılmış Beyaz Çikolata
  • 1/2 Çay Bardağı Büyük Parçalar Halinde Kırılmış Ceviz yada Fındık
  • 1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
Yapılışı;

Fırın 180 derecede ısıtılır
6-7 adet kurabiye çıkıyor daha fazla isterseniz oranı 2 katına çıkartabilirsiniz.



  • Yumurta Akı 5-10sn kadar çırpılır
  • Hindistan Cevizi eklenir ve karıştırır
  • Beyaz Çikolata eklenir
  • Ceviz eklenir 
  • on olarak Nişasta eklenir ve elle şekil verilir, çok sert olmayacak ama elle birleştirince şekil alabilecek
  • Çift kat serilen yağlı kağıt üzerine yerleştirilir ve üzeri azıcık pembe oluncaya kadar 10-12dk pişirilir
Afiyet olsun...

11 Mayıs 2015 Pazartesi

PuF PuF Pancake'ler...

Daha önce pancake tarifi vermiştim sanırım ama bu sabah geç kahvaltı sırasında bu tarifi kullanınca paylaşmadan olmaz dedim...

Malzemeler;

•2 Cup Un
•2 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
•1/2 Çay Kaşığı Tuz
•1 Yemek Kaşığı Şeker
•2 Yumurta
•1 + 1/2 Cup Süt
•2 Yemek Kaşığı Eritilmiş Tereyağı

Yapılışı;

•Un, Kabartma Tozu, Şeker ve Tuz bir kapta iyice karıştırılır
•Farklı bir kapta 2 Yumurta, Süt ve Eririlip Soğutulmuş Tereyağ eklenir
•Sıvı Malzemeler Unlu karışıma azar azar eklenir ve sadece yedirine kadar karıltırılır.
•Yapışmaz tavayı azıcık yağlayarak küçük yuvarlaklar şeklinde akıtın
•Üzeri balon balon olunca tersini çevirin ve rengi değişince alın
•Biz üzerine bal döküp taze meyve koyarak yiyoruz, siz nasıl isterseniz...

Afiyet olsun...

29 Nisan 2015 Çarşamba

Fıstık Ezmeli Atıştırmalıklar

Fıstık ezmesini benim kadar sevenlerdenseniz bu tarafa yaklaşın lütfen...
Fıstık ezmesini öyle çok severim ki, her an yiyebilirim; muza sürüp üzerine Hindistan cevizi tozu gezdirebilirsiniz yada ekmeğe sürüp üzerine çilekleri yerleştirebilirsiniz.
Kurabiyede kullanabilir ya da kaşık kaşık yiyebilirsiniz :)

Benim bugün ki tarifim ise, çok az yağ içeren, lezzetli mi lezzetli yapımı kolay ve en güzeli sağlıklı atıştırmalıklar...

Malzemeler;
  • 80gr Bitter Çikolata
  • 1 Çay Kaşığı Sana Zeytinyağlı Margarin
  • 2,5 Yemek Kaşığı Yarım Yağlı Süt
  • 1/4 Cup Fıstık Ezmesi
  • 1/4 Cup Yoğurt
  • 1 Çay Kaşığı Bal
  • 1 Damla Vanilya Özütü
Yapılışı;

Öncelikli silikon mini kek kalıbına ihtiyacınız var.
  • Bitter Çikolata, margarin ve sütü Benmari( Kaynayan bir suyun üzerine başka bir kapta eritme yöntemi)yöntemi ile eritelim ve silikon kaplara 1er çay kaşığı paylaştıralım
  • Silikon kaptaki çikolatayı kap içinde kenarlara doğru çevirerek yayalım
  • Buzluğa kaldıralım 10-15dk donmasını bekleyelim
  • Fıstık Ezmesi ve Yoğurdu iyice çırpalım
  • Bal ve Vanilya Özütünü ekleyelim
  • Buzlukta donmuş olan çikolatalı kaplara fıstık ezmesini paylaştıralım, arzu ederseniz içine 1 er tane taze fıstık ekleyelim
  • Buzdolabında ertesi güne kadar bekletelim
Afiyet olsun...

24 Nisan 2015 Cuma

Sağlıklı Atıştırmalık Toplar

Havalar artık ısınıyormuş, kış tamamen gidiyor bahar hatta yaz geliyormuş diye duydum. O yüzden de bitmek tükenmek bilmeyen tatlı krizlerime ufak çareler ürettim.

Malzemeler;

•100gr Tuzlu Fıstık
•50gr Kuru Kayısı
•1/4 Çay Kaşığı Vanilya Özütü(koymak zorunda değilsiniz)
•1 Çay Kaşığı Bal
•1 Yemek Kaşığı Hindistancevizi Tozu

Yapılışı;

•Rondoda fıstıkları çekelim
•Kayısıyı ekleyip çekelim(ben kayısılar azıcık ağıza gelir kıvamda bırakıyorum)
•Vanilya Özütünü ekleyelim
•Hindistancevizinden 4te 1ini karışıma ekleyelim
•Bal ekleyelim ama spatula ile karıştıralım
Elimizle küçük toplar yapıp hindistancevizine bulayalım
• Düz bir tabağa koyalım ve buzdolabında 10-15dk bekletelim(hemen de yenebilir sadece kıvamlı olsun diye bekletiyorum)

yanına lezzetli bir çayla benim bile tatlı krizime son verdiği doğrudur...

23 Nisan 2015 Perşembe

Pesto Soslu Makarna

öğle yemeğinde çabucak bir şey yesek ama lezzetinden ödün vermesek dediğimde aklıma hep makarna gelir ama o marketten aldığımız pişmek bilmeyen, piştiğinde de pek lezzetini sevemediklerimden değil.
İtalyan makarnası benim söz ettiğim; evde açmadım ama İtalya'dan getirmişti ablam, benim yediğim Puglia bölgesine ait bir markadan, İtalya'ya nasıl gidelim şimdi diyebilirsiniz ama sen azından taze makarna satan yerlere gidip alabilirsiniz.
Henüz denemediyseniz lezzetine inanamayacaksınız, ayrıca ufak bir sır vereyim İstanbul'da bir İtalyan açmaya hazırlananlar var, benden onaylı :)
Makarnayı yapamadık bari sosu taze olsun derseniz sos tarifi ve makarna ile birleşimi aşağıda...

Not: Pesto sos cam kavanozda saklanmadığında kararıyor, mutlaka can kavanoz kullanmaya özen gösterin.

Pesto Sos Malzemeler;

1 Cup= 240ml

  • 2 Cup Taze Fesleğen
  • 1/2 Cup Parmesan Peyniri (rendelenmiş)
  • 1/2 Cup Sızma Zeytinyağı(ben Ayvalık tercih ediyorum)
  • 1/3 Cup Dolmalık Fıstık
  • 3 Diş Sarımsak
  • Tuz ve Taze Çekilmiş Karabiber(ben tuzu  Efsina marka kullanıyorum)
Yapılışı;
  • Fesleğen ve Dolmalık Fıstık mutfak Rondosuna alınır ve çekilir
  • Parmesan Peyniri Eklenir ve tekrar rondo çalıştırılır
  • Spatula ile Rondonun içindeki malzeme 1-2 defa karıştırılır
  • Ve üstten eklenebiliyorsa rondo çalışırken zeytinyağı azar azar eklenir, eklenmiyorsa 2-3 defada ekleyin, her defasında rondoyu durdurup spatula ile 1-2 defa karıştırın
  • Rondoyu kapatın üzerine tuz ekleyin, karabiberi çekin ve karıştırın
Can kavanoza alın....

Pesto Soslu Makarna Malzemeler(2 kişilik);

Birer tabak makarna için 250gr taze makarna yeterli
  • 250gr Taze Makarna
  • 100ml Krema(ben Sek marka tercih ediyorum)
  • 2 Diş Sarımsak
  • Taze Çekilmiş Karabiber
  • Deniz Tuzu
  • 2-3 Çay Kaşığı Pesto Sosu
  • 4 Adet Yağda Bekletilmiş Kurutulmuş Domates
  • 1 Yemek Kaşığı Rendelenmiş Parmesan Peyniri
Yapılışı;
  • Taze Makarna Haşlanır(Kaç dk haşlanacağına aldığınız yere danışınız)
  • Makarnayı kaynamış suya ekler eklemez, sosu yapmaya başlayınız
  • Bir sos kabında krema kaynama noktası getirilir
  • Küçük küçük doğranmış sarımsaklar kremaya eklenir
  • 1-2dk tat vermesi beklenir ve Pesto sos eklenir
  • Altını kısıp 2-3dk daha karışmaları için pişirilir
  • Kurutulmuş domatesler bir kenarda küp küp kesilir
  • Genişçe bir tava alınır
  • Haşlanmış makarna, bir yemek kaşığı kendi suyuyla birlikte tavaya alınır
  • Üzerine doğranmış domates eklenir
  • Sos eklenir
  • 3-4dk daha pişirilir
  • Üzerine Parmesan peyniri eklenir, 1-2 dal taze fesleğen ince ince kesilip konulur...
Not: Makarna haşlanırken suyuna zeytinyağı eklemeyin.



Fit Muffin

kahvaltı için sağlıklı bişeyler yapsam ama ne yapsam derken aklıma muffin geldi, hem şekil bizi mutlu eder hem de lezzeti dedim. Sebzelerin en hafifi olan kabak ana malzemeyi oluşturdu gerisi çabucak geldi...

Malzemeler;

•1 Büyük boy Kabak
•2 Kibrit Kutusu Ezine Koyun Peyniri
•30gr yada 3-4 dilim minik küpler halinde kesilmiş cheddar yada Pınar Burger peyniri
•1 Çay Kaşığı Karbonat
•1/2 Çay Kaşığı Tuz(peyniriniz tuzlu değilse biraz daha arttırın)
•1/4 Çay Kaşığı Taze Çekilmiş Karabiber
•1 Orta Boy Yumurta
•30-40gr Kepekli yada Tam Buğday Unu
•1 Avuç ince kıyılmış Dereotu

Yapılışı;

•Fırını 175 dereced ısıtmaya başlayın
•Muffin kaplarınızı yağlayın yada yağlı muffin kalıplarını yerleştirin
•Kabağı soyun ve rendeleyin
•Elinizle iyice suyunu sıkın
•Geniş bir kaba alın
•Üzerine yumurtayı kırıp iyice karıştırın
•Beyaz Peyniri Rendeleyin
•Cheddar peynirizi kesin yada rendeleyin
•Peynirleri de ekleyin ve karıştırın
•Dereotunu ince ince kesin ve ekleyin
•Unu ekleyin
•Kanartma Tozu, Tuz ve Karabiberi de ekleyip karıştırın
•Kıvam çok sulu olmamalı, kabakları in suyunu iyice alamadıysanız biraz daha un ekleyin ama çok olmasın
•Kalıplara eşit dağıtıp, fırında 25-30dk pişmesini bekleyin
•Hemen kalıptan çıkartmayın, soğumadan çıkarsa dağılabilir

Yanında taze meyve ile servis edin...

22 Nisan 2015 Çarşamba

Bitter Çikolatalı Muffin

benim gibi televizyon kumandasını eline geçirir geçirmez Home Tv serredenlerdenseniz eğer Nigella'nın yemek programını biliyorsunuz demektir, çabucak kolay ama lezzetli yemekler yapar. 
Evde birçok muffin olmasına rağmen azıcık acı çikolata tadı olsa dedim ve karşıma bu çıktı.
Latte yanında iyi gidiyor, süt yanında da iyi gidiyor olsa gerek Sarp'ta yaptığı kek'ten oldukça memnun...

Malzemeler;

•75gr Tereyağ
•150gr Un
•2 Çay Kaşığı Karbonat
•50gr Kakao
•100ml Süt
•100ml Yoğurt
•1 Yumurta
•50gr Şeker
•70gr Bitter çikolata(rendelenmiş yada bitter parça çikolata)
•50gr Beyaz Çikolata

Yapılışı;

•Fırını 175 derecede ısıtalım
•Tereyağını eritelim
•Yumurta,Yoğurt Ve Süt'ü bir kapta Çırpalım 
•Üzerine eritilmiş tereyağ ekleyelim
•Şekeri'de ekleyelim
•Başka bir kaba Un, karbonat ve kakaoyu eleyelim
•Sıvı malzemeleri yavaşça çok karıştırmadan katılara ekleyelim
•Parça çikolataları de ekleyelim ve spatula ile karıştırıp
•Muffin kaplarına boşaltıp 20dk pişirelim

Afiyet olsun...

20 Nisan 2015 Pazartesi

Yaban Mersinli Pancake

Sabahları Pancake yediğimde benim  hem karnım hemde gözüm doyar. Amerikalılar gibi bir oturuşta 6-7 tane yemiyorsanız eğer bence sorun yok yememizde. Hem ben içine azıcık sağlık kattım ve kepek unu ile beyaz unu karıştırdım. Tarifin orjinalini 'foodnetwork' isimli sitede görmüştüm, 1-2 değiliklik yaptım, şekeri ve yağı azalttım, ben üzerine meyve eklediğimden bu halini sevdim ama siz daha şekerli olsun derseniz 1 kaşık yerine 2 kaşık kullanın.

Malzemeler;

•60gr Beyaz Un
•30gr Kepekli Un
•1/2 Çay Kaşığı Karbonat
•1/2 Çay Kaşığı Tuz
•1 Yumurta
•1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağ(orjinalinde tereyağ eritilip ekleniyor)
•150ml yarım yağlı süt(yağlı süt tabiiki daha lezzetli olur)
•1 Yemek Kaşığı Şeker
•30gr( göz kararı da olur) yaban mersini
•2-3 Adet Çilek
•1 Çay Kaşığı Bal

Yapılışı;
•Beyaz Un, Kepekli Un, Karbonat, tuz ve şeker bir kapta karıştırılır, bir kenarda bekletilir
•Diğer bir kapta ise yumurta çırpılır üstüne süt ve yağ eklenip iyice çırpılır
•Sıvı Malzemeler 1. Kaptaki un karışımına yavaşça  eklenir ve eklerken karıştırılıp, karıştırma kesilir, fazla karıştığında kabarmıyor ve  sertleşiyor
•Zamanınız varda 30-40dk dolapta beklesin yoksa hemen yapabilirsiniz

Pişirilmesi;
•Yapışmaz tavayı ısıtın, 1 Kaşık sıvı yağ dökün ve peçete ile fazlasını alın
•1/2 Kepçe Pancake karışımını tavaya koyun, kepçenin arkasıyla hafif dokunarak yuvarlaklaşmasını sağlayın
•Yüzeyinde kabarcıklar çıkmaya başlayınca 5-6 adet yaban mersini ekleyin ve spatula ile arkasını çevirin
•Diğer tarafı 20-25sn içinde hazır olacaktır, gözünüzü ayırmayın

Tabağınıza aldığınız Pancake'lerin üzerine evde varsa Akçaağaç Şurubu yoksa 1/2 kaşık bal gezdirip minik kesilmiş çileklerle afiyetle yiyebilirsiniz...